SANTORİNİ

 15.05.2022

Oia

Santorini, resmi olarak Thira ve klasik Yunanca Thera, aynı adı taşıyan ve bir kalderanın kalıntısı olan küçük, dairesel bir takımadanın en büyük adasıdır .

Thera Limanı

Thera gemiden görüntüsü

Gemi limana yanaşmıyor. Teknelerle limana çıkılıyor. Burada yine kendimiz gezdik. Thera Limanında tekneyle Oia’ya gittik. Oia şehrine limanda otobüsle gidiliyor. Tekne için ödediğimiz paraya buda dahil. Oia şehrini iki saat kadar gezdikten sonra Otobüsle Thera şehrine gittik. Tekne için ödediğimiz paraya bu da dahildi. Kişi başı 20 euro ödedik. Thera şehrine geldikten sonra gemi 17 de ayrılacağı için bayağı zamanımız kaldı. Thera’yı baştan başa yürüyerek gezdik. Burada zaman olmadığı için  volkan kalderası turlarına katılamadık. Limana inmek için teleferik ve yürüyüş yolu var. Yürüyüş yolunda katırları da kullanabilirsiniz. Eğer yürüme sorununuz yoksa yürüyerek de inebilirsiniz. Biz yürüyerek indik. Limanda tekrar teknelerle gemiye gidiliyor. Yaz sezonu olmamasına rağmen oldukça kalabalıktı. Ama söylenene göre yazın sokaklarında yürümek mümkün olmuyormuş. Turizm bölgesi olduğu için fiyatlar pahalı. İhtiyaçlarınızı marketlerde giderebilirsiniz daha uygun. 

Oia sokakları
Oia

Oia

Oia
Oia, Santorini adasını oluşturan kalderanın kuzey kenarı boyunca neredeyse 2 km uzanır. Deniz seviyesinden yaklaşık 70 ila 100 m yükseklikte bulunur. Oia köyü Kalderanın dik yamacına inşa edilmiştir, evler ve restoranlar, deniz tarafındaki kalderaya oyulmuş nişlerin içine inşa edilmiştir. Köyün dar geçitleri ve merkezinde bir meydanı vardır.Kasabanın pastoral çevresi, uçurumun tepesindeki kayaya oyulmuş beyaz badanalı, mavi kubbeli kiliseler ve büyüleyici, geleneksel Kiklad evleri ve mağara evlerinden oluşan bir komplekse sahiptir.
Oia

Oia

Oia

Kaldera üzerinden gün batımının mükemmel manzarasını sunan bir konumda yer almaktadır. ( Santorini adasinda 1650 - 1450 yılları arasında volkan Minos Patlaması adı verilen püskürmeyle kısa sürede çökerek adanın 73 kilometrekarelik bir alanının deniz altında kalmasına yol açtı. Bu tarihte bilinen en büyük volkanik etkinliklerden biridir, Doğu Akdeniz'de çok büyük yıkıcı etkiler yaratan doğa olaylarına neden olmuştur. Bilinen en büyük yıkım Girit'te gerçekleşti, merkezi bu adada olan Minos uygarlığı üzerinde büyük tahribat yaptı.)


Oia

Oia

Ne kadar Oia Şehri ünlü olsa da, Thera’da çok güzel bir yer. Aslında çok da farklı değiller.

Ada , kayıtlı tarihteki en büyük volkanik patlamalardan birinin yeriydi : Minoan uygarlığının zirvesinde yaklaşık 3.600 yıl önce meydana gelen Minoan püskürmesi (bazen Thera püskürmesi olarak adlandırılır) .  Patlama, yüzlerce metre derinliğinde volkanik kül birikintileriyle çevrili büyük bir kaldera bıraktı .

Thera

Thera

Thera

1967 yılında başlatılan kazılarda, Thera'nın ünlü patlamasının katılaşmış külüne gömülmüş, sekiz metre yüksekliğinde duvar kalıntılarına sahip çok katlı binalar, sokaklar ve meydanlardan oluşan kompleksler ortaya çıkarıldı. Şehir kalıntıları farklı bir bölgede. Şimdi açık değil. 

Thera

Thera limanı açıklarında demir atmış gemiler

Thera

Thera'da bir kilise

Santorini'nin diğer sahili

Thera

Thera

Thera
Thera limana iniş yolu


Thera limana iniş yolu

Thera limana iniş yolu

Thera limanı ve yürüyüş yolu


Kaynak : https://en.wikipedia.org/wiki/Santorini


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder