BAYAMO

 01.02.2022

Parque Cespedes ( Pedro Felipe Figueedo )
Parque Cespedes 

Küba gezimizde geldiğimiz dördüncü şehir Bayamo oldu. Küba’ya gelip Küba bağımsızlığında önemli rol oynamış yerlerden biri olan Bayamo’yu görmeden gitmek olmaz.  Bir gün de rahatlıkla gezebilirsiniz. Şehirde pek motorlu araç yok. Ulaşım at arabaları, bisiklet veya motorsikletlerle sağlanıyor. Motorsikletlerin arkasına yolcu taşımak için yer yapılmış. Aynı tuk tuklar gibi. Görülmesi gereken yerlerin başında Parque Cespedes geliyor. Bu parkta Cespedes’in ve Pedro Felipe Figueedo’un heykelleri bulunuyor. Bu parkın yanında trafiğe kapalı bir yol var. Çok güzel düzenlenmiş sanat eserleri bulunan bir sokak. Görülmesi gereken bir diğer yer Paseo Bayames. Buraya gitmek için bindiğimiz motor sahibi bize ilgin ilginç baktı. Niye gitmek istediğimizi orada görmeye değer bir şey olmadığını söyledi. Ama biz ısrar edince bizi götürdü. Gerçekten de pek etrafta bir şey yok. Sadece sanatsal döşenmiş bir yol var. 

Parque Cespedes
Parque Cespedes
Parque Cespedes

Parque Cespedes

Bayamo , Küba'nın Granma Eyaletinin başkenti ve Oriente bölgesindeki en büyük şehirlerden biridir .

Bayamo , Küba halkının geleneklerini çoğunlukla bozulmadan koruyan, ancak onu ünlü yapan bir yangında yok olan zengin Sömürge mimarisini koruyan güzel bir şehir olan Granma'nın küçük başkentidir . 1513 yılında İspanyol yerleşimciler tarafından kuruldu. Küba'nın en eski şehirlerinden biridir. Bayamo, 1868'de şehri İspanyol baskısından kurtarmak için bir orduya komuta ettiğinde kahraman olan bir avukat olan Carlos Manuel de Céspedes ‘in memleketidir.

Cespedes parkına yakın sanat çalışmaları olan sokak

Cespedes parkına yakın sanat çalışmaları olan sokak

Cespedes parkına yakın sanat çalışmaları olan sokak

Cespedes parkına yakın sanat çalışmaları olan sokak

Cespedes parkına yakın sanat çalışmaları olan sokak

Carlos Manuel de Céspedes del Castillo, bir Küba devrimci kahramanı ve 1868'de Küba'nın İlk başkanıydı. 1868'de Küba'nın bağımsızlığını ilan ederek On Yıl Savaşlarını (1868-1878) başlattı. Bu, üç bağımsızlık savaşından ilkiydi. Nisan 1869'da Silahlı Küba Cumhuriyeti Başkanı seçildi. Şubat 1874'te bir dağ sığınağında öldürüldü. Küba'nın nihai bağımsızlığına yol açan eylemleri nedeniyle,  "Anavatanın Babası" olarak bilinir.

Paseo Bayames

Paseo Bayames

Paseo Bayames

Paseo Bayames

Pedro Felipe Figueedo (18 Şubat 1818, Bayamo , Küba - 17 Ağustos 1870 Santiago de Cuba ), çoğunlukla Perucho olarak bilinen , 19. yüzyılın Kübalı bir şair, müzisyen ve özgürlük savaşçısıydı . 1860'larda İspanyollara karşı On Yıl Savaşı olarak bilinen Küba ayaklanmasının planlanmasında aktif olarak yer aldı . 1867'de Küba milli marşı El Himno de Bayamo'yu yazdı . Savaş sırasında yakalandı ve 17 Ağustos 1870'de idam edildi. Küba Ulusal Marşı olan La Bayamesa'nın söz ve müziğinin yazarı olarak da bilinir , bu marşın sözleri, Bayamo'ya zaferle girdiğinde savaş atının üzerinde bestelenmiş olma özelliğine sahiptir. 20 Ekim 1868'de kamuya açıkladı. 

Bayamo'da bir sokak

Bayamo'da bir park ve öğrenciler

Bayamo'da bir sokak

(Granma, Küba'nın güneydoğu kesiminde il.Yönetim merkezi Bayamo'dur.

Adını, 1956'da Küba Devrimi'ni başlatmak için sürgünden dönen Fidel Castro ve Che Guevara'yı adaya getiren Granma yatından alır.1956'da Fidel Castro'nun Küba'ya ayak bastığı yer olan Granma, 1976'da Oriente ili'nden ayrılarak ayrı bir yönetim birimi oldu.)

Burada bir gün kaldık ve otobüsle Santiago De Cuba'ya gittik.

 Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Bayamo



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder