SANTİAGO DE CUBA

 02-05/02/2022

Santiago de Cuba körfezinde gün batımı
Küba gezimizin beşinci şehri Santiago de Cuba oldu. Dört gün kaldık. Küba’da Casa De Pariculare denen ev pansiyonlarda kaldık. Eski İspanyol evleri böylece görüp içinde yaşama şansınız olacak. Kesinlikle tavsiye ederim. Gayet temizler. Buradan Havana’ya uçak seferleri pandemiden dolayı yapılmadığından mecburen otobüsle gittik. Yaklaşık 16 saatlik bir yolculuk yaptık. Küba’ya gelip Santiago’yu görmeden gitmeyin. Devrimin kilit şehirlerinden biri.
Santiago de Cuba'nın renkli sokakları

Santiago de Cuba Limanı

Toplu taşıma araçları genellikle kamyonda bozma araçlar. Birçok kez denememize rağmen binemedik. Burada tuk tuklarla yolculuk yapabilirsiniz. Birde turistik tren benzeri araçları var. Yemek için biraz sıkıntılı. Dükkanlar bizlerdekinden farklı. Her yerde su bulamıyorsunuz. Kaldığınız evlerde akşam yemeğinizi yiyebilirsiniz. Yemekleri çok lezzetli. Kahvaltıda genellikle meyve ağırlıklı. Peynir pek bulamazsınız. Ama doyurucu. En çok sevdiğim ise dondurmaları oldu. Özellikle Santiago’da çok dükkan var.

Santiago de Cuba , Küba'nın en büyük ikinci şehri ve Santiago de Cuba Eyaletinin başkentidir .Şehir körfezin eteğinde gelişmiş ve karada Sierra Maestra ile çevrilidir .Önceden Küba'nın başkenti olan Santiago de Cuba, İspanyol Armadası'nın Karayip'deki ana üssüydü. Bunun yanında şehir, Batı Afrika'dan gelen köle gemilerinin varış limanıydı. Bugün hâlâ buradaki halkın büyük bölümü Afrika kökenlidir.

Şehirde hava genellikle sabah güneşli bir günle başlayıp öğleden sonra yağmurla devam ediyor .Biz Şubat ayında buradaydık. Burada kaldığımız 4 gün de güne güneşle başlayıp yağmurla bitirdik.

Plaza de Dolores ve Üniverite binası

Plaza de Marte'de başlayıp körfeze kadar devam eden trafige kapalı yol.

Santiago'da tarihi binalardan

Santiago de Cuba'daki Baconao Parkı , 1987 yılında Unesco tarafından Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na yazılmıştır .

Moncada Kışlası

Moncada Kışlası

Histórico Abel Santamaría Parkı

Moncada Kışlası, Küba'nın Santiago kentinde, Küba bağımsızlık savaşı kahramanlarınan General Guillermon Moncada'nın adıyla anılan askeri bir kışlanın adıdır.26 Temmuz 1953'te, Fidel Castro liderliğindeki bir grup devrimcinin başarısız silahlı saldırısına sahne olmuştur.  Bu saldırıda sonra Fidel Castro Sierra Maestra dağlarına sığındı. Bu saldırı, Fulgencio Batista hükûmetinin 1959'da devrilmesine yol açacak olan Küba devriminin başlangıcı olarak kabul edilir ve 26 Temmuz Hareketi (Movimiento 26 Julio veya M 26-7) olarak adlandırılır. (26 Temmuz Hareketi ( M -26-7 ) siyasi, askeri bir örgüttü.  1953'te Fidel Castro liderliğindeki bir grup devrimci tarafından yaratıldı . Jose Marti'nin fikirleri üzerine kurulmuş milliyetçi , anti- emperyalist ve demokratik bir ideolojiye sahipti .)

Moncada Kışlası

Moncada Kışlası

Histórico Abel Santamaría Parkı bu kışlanın karşısında. Abel Santamaría Fidel ile birlikte Moncada Kışlası'na yapılan saldırının organizatörüydü . Abel Santamaría, esir alındığı, işkence gördüğü ve öldürüldü. Moncada kışlasına yapılan Saldırıya aktif olarak katılan Kübalı bir devrimci aktivistti . Yol boyunca bu kışlaya saldırıda bulunanların heykelleri mevcut. 

 
Histórico Abel Santamaría Parkı

Historico Abel Santamaria Parkı

Granma'nın inişinden sonra, 2 Aralık 1956'da Frank País , Sierra Maestra'da Fidel ile buluşur ve gerillaları gizli savaşçılarla güçlendirme sözü verir. Bu plan, kazanılan zafere katkıda bulundu. 1958'in son günlerinde Komutan Fidel Castro ve Komutanlar Huber Matos ve Juan Almeida komutasındaki birlikler şehri kuşattı.( Frank Isaac País García ya da "Paris" ( Santiago de Cuba , Küba , 7 Aralık 1934 - age , 30 Temmuz 1957 ) , Fulgencio Batista diktatörlüğüne karşı savaşan Kübalı reformist bir öğrenci lideri , öğretmen ve devrimciydi . 26 Temmuz Hareketi . 30 Temmuz 1957'de henüz 22 yaşındayken polis tarafından Santiago de Cuba sokaklarında öldürülmesi, ülke çapında bir protesto dalgasını tetikledi ve bu olayın tanıtımında belirleyici bir olay oldu. Küba'da devrim şehidi olarak kabul edilir.)

Fidel Castro'nun devrim zferini ilan ettiği belediye binası

Aynı yılın 31 Aralık'ında, isyancı ordu, yeraltında faaliyet gösteren gruplar tarafından desteklenen, şehri almak için son saldırıya hazırdı. 1 Ocak gecesi sonunda , şu anda Céspedes Parkı'nın önünde bulunan Belediye Binası'nın orta balkonundan Fidel, Küba Devrimi'nin zaferini ilan etti .

Morro feneri

San Pedro de la Roca Kalesi

San Pedro de la Roca Kalesi

Morro feneri

Castillo de San Pedro de la Roca (Castillo del Morro ya da San Pedro de la Roca Kalesi olarak da bilinir), Küba'daki Santiago de Cuba sahilinde yer alan bir kaledir. Kent merkezinin yaklaşık 10 km güneybatısında yer alır ve körfeze bakmaktadır. Kalenin inşaatı 62 yıl sürdü, 1638'de başladı ve nihayet 1700'de tamamlandı. 20. yüzyılda kayalık yıkılmaya başladı, ancak 1960'lı yıllarda Francisco Prat Puig tarafından restore edildi. Kale, 1997 yılında UNESCO tarafından İspanyol-Amerikalı askeri mimarisinin en iyi korunmuş ve en eksiksiz örneği olarak gösterilen bir Dünya Mirası olarak ilan edildi. Faro del Morro, Fenerin inşaatına Aralık 1840'ta başlanmış ve Nisan 1842'de sona ermiştir.

San Pedro de la Roca Kalesi

San Pedro de la Roca Kalesinde Granma adası

San Pedro de la Roca Kalesi

San Pedro de la Roca Kalesi

San Pedro de la Roca Kalesi

San Pedro de la Roca Kalesi

Santa Ifigenia Mezarlığı  Santiago de Cuba'da bir mezarlık .

Santa Ifigenia Mezarlığında Jose Martin'in Mozolesi

Santa Ifigenia Mezarlığı


Mozolesi girişte üç Küba askeri tarafından korunan José Martí'nin imzası olan dinlenme yeridir . Küba lideri Fidel Castro'nun külleri de mezarlığa defnedildi.

Santa Ifigenia Mezarlığı

Santa Ifigenia Mezarlığı

Santa Ifigenia Mezarlığında Fidel Castro'nun mozolesi
Santa Ifigenia Mezarlığı

Santa Ifigenia Mezarlığı

Santa Ifigenia Mezarlığı

Santa Ifigenia Mezarlığı

Plaza de la Revolución , 1991 yılında Santiago de Cuba'da  açıldı ve iki farklı alandan oluşuyor. Bunlardan biri dış mekandır ve büyük insan topluluklarına adanmıştır, diğeri ise müze ve çeşitli etkinlikler için bir oda olarak işlev gören iç mekandır. Heykel kompleksi içinde , 16 m yüksekliğindeki Binbaşı General Antonio Maceo'nun binicilik figürünü ve Küba'nın bağımsız ruhunun bir sembolü olan pala benzeri 23 metalik elementten oluşur. Ebedi alevin muhafazası, Kübalıların asi ruhunu sembolize ediyor. Korgeneral José Antonio de la Caridad Maceo y Grajales (14 Haziran 1845 - 7 Aralık 1896), Küba Bağımsızlık Ordusu'nun ikinci komutanıydı.


Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion

Cayo Granma adasi Santiago de Cuba  körfezinin Karayip Denizine açıldığı noktada küçük bir ada. Buraya Marina Marlin Punta Gorda'da tekne kiralayarak gidebilirsiniz. Bir saatte gezebileceginiz küçük bir ada. Tekneyle ada etrafında bir turda yapabilirsiniz. Bu limandan dalış icinde tekneler mevcut.


Marina Marlin

Granma Adası

Marina Marlin

Granma Adası

Granma Adası

Granma Adası

Granma Adası

José Julián Martí Pérez (28 Ocak 1853 – 19 Mayıs 1895), Küba bağımsızlık mücadelesinin öncülerinden, şair ve yazardır.

Askerî darbenin oluşturduğu rejime karşı muhalefeti nedeniyle bu ülkeden ayrılmak zorunda kalan Marti, Guatemala'ya geçmiştir ancak hükûmetin baskısı nedeniyle buradan da ayrılmak zorunda kalmıştır. 1878'de genel aftan faydalanarak Küba'ya dönmüştür ancak İspanyol yönetimine karşı mücadelesinden dolayı tekrar sürgüne gitmek zorunda kalmıştır. Önce İspanya'ya daha sonra da ABD'ye gitmiş, New York'ta bir yıl yaşadıktan sonra Venezuela'ya geçmiştir. Venezuela'ya yerleşmeyi ummasına karşın buradaki diktatörlük rejimi nedeniyle tekrar ABD'ye dönmüştür. 1895 yılında ise Küba Bağımsızlık Savaşı için ABD'yi terk etmiştir.


Plaza De Marte

Plaza De Marte

Plaza De Marte

11 Nisan 1895'te Jose Marti, aralarında Generalísimo Máximo Gómez y Báez'in de bulunduğu sürgündeki muhaliflerden oluşan bir güçle Küba'ya ulaşmıştır. 19 Mayıs 1895'te Dos Rios savaşında İspanyol güçleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitirmiştir. Mezarı Santiago de Cuba'da Santa Efigenia mezarlığındadır.

Jose Marti Küba'nın ulusal kahramanı ve simgesidir. O bir siyasetçi, bir devrimci, bir ozan, bir gazeteci, edebiyat profesörü ve elçiydi. Yaşadıkları ve gördüğü eğitim onun her alanda başarılı olmasına yardımcı oldu. Küba'nın ABD'ne bağlanmasına karşı çıktı. 1892'de Küba Özgürlük Partisi'ni kurdu. ABD emperyalizmine karşı Güney Amerika'nın birliği için savaştı. 1895'te Küba'nın özgürlüğü için Küba'ya çıkartma yaptı. Başarısızlıkla sonuçlanan isyanın ilk çarpışmalarından birinde İspanyol askerlerince vurularak öldüğünde 42 yaşındaydı.

Jose Marti yaşamını, Küba'da İspanyol koloni yönetimini sona erdirilmesi ve Küba'nın ABD dahil başka ülkelerin egemenliği altına girmemesi için savaşıma adamıştır. Bütün öğretisi kişi özgürlüklerine saygılı olmayan ve yalnızca zenginliklerini büyütmeyi gözeten yönetimleri uyarmaya dayanmaktadır. Yapıtlarında bütün despot yönetim düzenlerini ve insan haklarına karşı uygulamaları kınamıştır. Onun yazıları demokratik gelişmeye yol göstericidir.



Santiago de Cuba Katedrali


Santiago de Cuba Katedrali


Bacardi Müzesi

Santiago körfezinde gün batımı

Santiago körfezinde gün batımı

Santiago körfezinde gün batımı

Santiago körfezinde bir park girişi

Santiago de Cuba da Flamingoların olduğu bir park

Santiago de Cuba

Trafiğe kapalı yolda yere yeleştirilmiş çeşitli sanatsal çalışmalar.

Trafiğe kapalı yolda yere yeleştirilmiş çeşitli sanatsal çalışmalar.


Santiago de Cuba'da bir park

Santiago de Cuba körfezinde bir sandalye
Kaynak :https://es.wikipedia.org/wiki/Santiago_de_Cuba  ,                                https://tr.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mart%C3%AD


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder