SANTA CLARA

 30.01.2022

Ernesto Che Guevera'nın anıt mezarı

Santa Clara, Küba'nın Villa Clara vilayetinin başkentidir. Kurulduğu tarih 1689'dur. Küba Devrimi'nde önemli bir yeri bulunan şehir, aynı zamanda, Ernesto Che Guevera'nın mezarının bulunduğu yerdir.

Küba'ya gelip burayı görmemek olmaz. 

Ernesto Che Guevera'nın anıt mezarı

Ernesto Che Guevera'nın anıt mezarı

Santa Clara, Che Guevara'nın kalıntılarını ve 1967'de Bolivya savaşı sırasında öldürülen on altı savaşçısının kalıntılarını barındıran bir anıt mezara ev sahipliği yapıyor.

Müzenin girişi

Müzenin içinde fotoğraf çekmek yasak. Çantayla giriş de yasak. Müzede Ernesto Che Guevara’nın kullandığı birçok eşyası da sergileniyor.

Müzeden 

Ernesto Che Guevera'nın kalemi

Santa Clara, 1958 sonlarında Küba Devrimi'nin son savaşının yapıldığı yerdi. İki gerilla kolu şehre saldırdı; biri Ernesto Che Guevara ve diğeri Camilo Cienfuegos tarafından yönetildi . Guevara'nın kolu önce Fomento'daki garnizonu ele geçirdi. Bir buldozer kullanarak, Guevara'nın askerleri demiryolu raylarını tahrip etti ve Batista tarafından gönderilen asker ve malzeme dolu bir treni raydan çıkardı . Aynı zamanda, Cienfuegos'un kolu, kasabadan çok uzakta olmayan Yaguajay Savaşı'nda bir ordu garnizonunu yendi . 31 Aralık 1958'de Guevara ve Cienfuegos'un birleşik kuvvetleri  Santa Clara'ya saldırdı. Savaş kaotikti ve savunucuların morali bozuldu. Bazıları savaştı; diğerleri kurşunsuz teslim oldu. Öğleden sonra, şehir ele geçirildi. Batista 12 saatten kısa bir süre sonra Küba'dan kaçarken, Castro'nun birlikleri için bu zafer, Küba Devrimi'nde belirleyici bir an olarak görülüyor.

Monumento al Tren Blindado

Monumento al Tren Blindado

Monumento al Tren Blindado

Monumento al Tren Blindado

Monumento al Tren Blindado

Monumento al Tren Blindado

Parque Vidal, şehrin merkezinde yer alır. Parkta Santa Clara halkının hayran olduğu Marta Abreu'nun bir heykeli bulunuyor.  Parkın sınırında Santa Clara Libre (eski adıyla Santa Clara Hilton), Gran Hotel, Teatro La Caridad (Küba Ulusal Anıtı), Plaza del Mercado Central, eski belediye binası bulunmaktadır.

Parque Vidal

Parque Vidal

Parque Vidal, Küba'daki en özlü Küba yerlerinden biridir. Öğleden sonraları, insanlar, özellikle bekarlar, başkalarıyla tanışmak için parkı ziyaret eder. Son zamanlarda yaygın olarak uygulanmasa da, gelenek parkta dolaşmaktı. Kadınlar parkın iç kısmında, erkekler ise dış kısımda yürüyordu.

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara'da bir bar

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Clara,_Cuba

 

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder