table mountain

 24.11.2022

gittikgezdik
table mountain teleferik

Masa Dağı( Afrikaans : Tafelberg ), Güney Afrika'daki Cape Town kentine bakan önemli bir simgesel yapı oluşturan düz tepeli bir dağdır . Birçok ziyaretçinin teleferiği kullandığı veya zirveye çıktığı önemli bir turistik cazibe merkezidir .  Masa Dağı Milli Parkı , çeşitli etkinlikler için her yıl 4,2 milyon insanı çeken Güney Afrika'nın en çok ziyaret edilen milli parkıdır. 

gittik gezdik
teleferikden görünüş
Masa Dağı'nın ana özelliği, dik kayalıklarla çevrili, bir yandan diğer yana yaklaşık üç kilometre düz platodur . Doğuda Masa Dağı'ndaki en yüksek nokta, platonun doğu ucuna doğru olup, 1865 yılında Sir Thomas Maclear tarafından inşa edilen taş bir höyük olan Maclear's Beacon ile işaretlenmiştir.
gittik gezdik

Dağın düz tepesi genellikle orografik bulutlarla kaplıdır; güneydoğudan esen bir rüzgar dağın yamaçlarından yukarı, nemin yoğunlaşarak bulutun sözde "masa örtüsünü" oluşturduğu daha soğuk havaya yönlendirildiğinde oluşur.

Masa Dağı, Ümit Burnu ve Cape Point'te yaklaşık 50 kilometre (30 mil) güneyde sona eren Cape Yarımadası'nın omurgasını oluşturan bir kumtaşı dağ sırasının kuzey ucundadır .
gittikgezdik

Masa Dağı Hava Teleferiği  , yolcuları deniz seviyesinden yaklaşık 302 metre  yükseklikteki Tafelberg Yolu üzerindeki alt teleferik istasyonundan 1.067 metre yükseklikteki dağın tepesindeki platoya götürür. Üstteki teleferik istasyonu , kuzeyde Cape Town , Table Bay , Lion's Head ve Robben Adası'na , batıda ve güneyde Atlantik kıyısına bakan manzaralar sunar.

gittikgezdik

 

gittik gezdik

Orijinal inşaat 1926'da Almanya, Leipzig'deki dünyaca ünlü eski kablo yolu şirketi Adolf Bleichert & Co.'ya verildi .Masa Dağı Hava Teleferiğini inşa etmek altyapı çalışmaları nedeniyle iki yıldan fazla sürdü, resmi açılışı yapıldı 4 Ekim 1929'da. 1929'dan beri kapasiteyi gondol başına 20 yolcudan 65 yolcuya çıkaran yeni ve daha büyük gondollarla birçok iyileştirme yapıldı. Bununla birlikte, hem vadi hem de dağ istasyonu binaları, kapsamlı bir şekilde yenilenmiş olsalar bile orijinaldir. Yeni teleferikler, zirveye daha hızlı bir yolculuk sağlıyor ve tırmanış veya iniş sırasında 360 derece dönerek şehrin panoramik manzarasını sunuyor.


 
gittik gezdik

gittik gezdik

Masa Dağı'nda yürüyüş yapmak yerel halk ve turistler arasında popülerdir ve çeşitli zorluk derecelerinde parkurlar mevcuttur. Zirvenin etrafındaki sarp kayalıklar nedeniyle şehir tarafından doğrudan çıkışlar sınırlıdır. Ana masanın ortasında göze çarpan bir geçit olan Platteklip Gorge, zirveye giden popüler ve doğrudan bir çıkıştır. Kurs için par yaklaşık 2,5 saattir ancak kişinin zindelik düzeyine bağlı olarak 1-3 saat arasında yapılır. Bu rota, Tafelberg Yolu'ndan Masa Dağı platosuna giden 600 m'lik tırmanış boyunca neredeyse hiç gölge olmayan, dağın kuzeye bakan yamacında yer aldığından yaz aylarında çok sıcaktır.

gittik gezdik

gittikgezdik

Zirveye giden daha uzun yollar, ana kuzey platosunun güneyindeki (Cape Town Şehir Merkezi ve Masa Koyu'ndan görüldüğü gibi "Masa Dağı"nı oluşturan) Masa Dağı'nın daha alçak bir bölgesi olan Arka Masa üzerinden gider. Güney Banliyöleri tarafından Nursery Ravine ve Skeleton Gorge rotaları Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi'nden başlamaktadır . Skeleton Gorge üzerinden Maclear's Beacon'a giden rota , keskin bir yürüyüşçü olan Jan Smuts'un anısına Smuts Track olarak biliniyor. Bridle Path veya Jeep Track, Constantia Nek'ten Back Table'daki barajlara hizmet vermek için kullanılan yol boyunca daha kademeli bir çıkış yapar. Constantia Nek , Cecilia Park'tan erişilen dağın alt yamaçlarındaki popüler yürüyüş alanlarında başka birçok patika vardır., Kirstenbosch , Newlands Ormanı ve Rodos Anıtı . Atlantik tarafında, en popüler tırmanış, Camps Körfezi'ne bakan bir geçit olan Kasteelspoort'tur , ancak dağın doğu tarafındaki kadar olmasa da birkaç tane daha vardır.


gittikgezdik

Dağın zirvesinde ve özellikle Arka Masada, çok çeşitli arazilerde yürüyüş fırsatları ve 30 dakikadan birkaç saate kadar (hatta tüm gün) kat edilebilecek mesafeler sunan, iyi işaretlenmiş patikalardan oluşan geniş bir ağ vardır.

gittik gezdik

 
gittik gezdik

gittikgezdik
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Table_Mountain




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder