cape town

 22.11.2022

 

gittik gezdik

İstanbul Cape Town arası 11 saat sürüyor. Türk vatandaşlarına vize istemiyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.


gittik gezdik

Güney Afrika çok kültürlü bir ülke konumundadır.

991 yılına kadar Güney Afrika Cumhuriyeti anayasası toplumu dört büyük sınıfa ayırmaktaydı. Bu gruplar siyahlar, beyazlar, renkliler ve Asyalılar olarak adlandırılmaktaydı. Söz konusu olan yasa maddesi günümüzde anayasada yer almasa da birçok Güney Afrikalı kendisini bu gruplardan birine üye olarak hissetmekte, devlet tarafından yapılan belli istatistiklerde de bu kategoriler hala kullanılmaktadır.

Ülkede çoğunluğu oluşturan siyahlar ise yine kendi içerisinde farklı etnik gruplara ayrılmaktadır. Ülke genelinde Zulular, Xhosalar, Basotholar, Vendalar, Batsvanalar, Tsongalar, Svaziler ve Ndebeleler başta olmak üzere farklı etnik gruplar yaşamaktadır.


gittikgezdik

Güney Afrika dünya genelinde suç oranlarının en yüksek olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Dünya genelinde sadece Kolombiya'da daha yüksek suç oranları bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre ülke 1998 ile 2000 yılları arasında ateşli silahlar ile ölümde, tecavüzde ve yaralanmalarda en üst noktada yer almış; cinayetlerde ikinci ve hırsızlık olaylarında da dünya genelinde dördüncü sırada yer almıştır.

Bu nedenle buraya yapacağınız seyehatlerde çok dikkatli olmalısınız.

gittik gezdik
Masa dağından Cape Town görünüşü

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika’nın yasama başkentidir. Güney Afrika Parlamentosu Cape Town'da bulunmaktadır.

1488'de Portekizli keşifçi Bartelemeu Dias tarafından keşfedilen Cape Town, sırasıyla Boerler ve İngilizlerin eline geçti. 1652'de Güney Afrika'da kurulan ilk Avrupa yerleşimi oldu.

Güney Afrika Birliği kurulduktan sonra ülkenin yasama başkenti seçildi. 1945'ten sonra olan ırkçı Apartheid rejimi beyaz olmayanların tüm haklarını kısıtladı. 1990'da ırk ayrımcılığı bittikten sonra beyaz olmayanlar daha çok topluma çıktı ve resmi görevlere girdi.

Şehrin bir bölümü çağdaş gökdelenlerle doluyken; diğer kesimleri gecekondu mahallelerinden oluşur. Ayrıca Fransız göçmenlerin kurduğu kasabalar ve bağ evleri bulunmaktadır.

gittikgezdik
Iziko Bo-Kaap Museum

Iziko Bo-Kaap Museum : 19. yüzyıl Müslümanlarının yaşam tarzını ve kültürel katkılarını konu alan sergiler. Güney Afrika'nın Cape Town bölgesinde, daha önce Malay Mahallesi olarak bilinen bir bölgedir . Bo-Kaap, parlak renkli evleri ve Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla tanınır . Bölge geleneksel olarak çok kültürlü bir mahalledir ve nüfusunun %56,9'u kendini Müslüman olarak tanımlamaktadır .

gittikgezdik
The Company's Garden - Rose Garden

The Company's Garden - Rose Garden. 1652'de kurulan Company's Gardens, aslen Hollanda Doğu Hindistan Şirketi için bir sebze bahçesiydi. AnaŞehrin tam kalbinde yer alanbahçeye kolayca erişilebilir ve görülecek ve yapılacak çok şey vardır.

gittikgezdik
The Company's Garden - Rose Garden

Tarihi binalara, müzelere, ibadet yerlerine ve bir sanat galerisine ev sahipliği yapan bölge, kısaca Cape Town Bahçeleri olarak da bilinir .

gittik gezdik
Maiden's Cove Braai Area

Maiden's Cove Braai Area: Maiden's Cove, Camps Bay'in prestijli banliyösünde, Table Mountain ve Twelve Apostles'in muhteşem manzarasına sahip güzel bir plajdır. Plaj, gün batımını izlemek için popüler bir mekandır.

gittik gezdik
Maiden's Cove Braai Area

 Balinalar ve yunuslar genellikle Haziran ve Kasım ayları arasında görülebilir. Plaj ayrıca iki gelgit havuzuna sahip olduğu için popüler bir yüzme noktasıdır ve Cape Town'daki en iyi serbest dalış noktalarından biridir.

gittik gezdik
hout bay
Hout Bay ( Afrikaans : Houtbaai , "Wood Bay" anlamına gelir), Güney Afrika'nın Western Cape eyaletindeki bir liman kasabasıdır ."Hout Körfezi" adı, kasabaya, bulunduğu koya veya tüm vadiye atıfta bulunabilir. Bir mağarada bulunan kalıntılardan MS 100 ile MS 500 yılları arasında bu mağarada insanların yaşadığını biliyoruz. Bu insanlar Geç Taş Devri insanları olarak biliniyordu. 

gittik gezdik
hout bay

gittikgezdik
hout bay

Hollandalılar 1652'de Table Bay'de bir koloni kurduğunda , inşaat , gemi yapımı ve diğer amaçlar için büyük miktarda iyi kereste gerekiyordu. Yerleşimin yakın çevresinde, esas olarak yağışın yeterince yüksek olmaması nedeniyle büyük bir orman yoktu. Kısa süre sonra, kolonistlerin, Masa Dağı'nın güney ucu ile Constantiaberg arasındaki alçak bir geçidin (şimdiki adı Constantia Nek ) diğer tarafında uzanan daha nemli vadide ihtiyaç duydukları odunları kesebilecekleri anlaşıldı . Van Riebeeck, Hout Bay ormanını dünyanın en iyisi olarak tanımladı. Hout Körfezi'ne bugünkü adını veren Van Riebeeck'ti. O zamandan beri Hout Körfezi olarak biliniyor. 

gittik gezdik
hout bay

gittik gezdik
Chapman's Peak Drive

Hout Bay ve Noordhoek arasında, yıllarca kapalı olan ve nihayet 2004'ün başlarında tartışmalı bir şekilde yeniden açılan Chapman's Peak Drive var. Yol gerçekten bayağı tehlikeli görünüyor.

gittik gezdik
foxy beach penguin watching

Foxy Beach Penguin watching : Penguen görmek için gittiğimiz parkta maalesef çok az Penguen vardı. Onlarda uzak bir kayalık üzerindeydiler. Vahşi hayvanları görmek için gittiğinizde maalesef her zaman şansınız yaver gitmeyebiliyor. 

gittik gezdik
foxy beach penguin watching


gittik gezdik
foxy beach penguin watching

gittikgezdik
stellenbosch belediye binası

Stellenbosch, Güney Afrika'daki iki ana şarap yetiştirme bölgesinden biridir. Stellenbosch, bağcılık ve bağcılık araştırmaları için birincil konumdur. Çok güzel bir şehir. yatay mimarisi ve bahçeli evleriyle güzel ve huzurlu bir ortama sahip. ayrıca bir botanik bahçeside var. 

gittik gezdik
stellenbosch

gittik gezdik
stellenbosch

gittik gezdik
stellenbosch

gittik gezdik
stellenbosch'da botanik bahçesi

gittikgezdik
stellenbosch'da botanik bahçesi

gittik gezdik
stellenbosch'da botanik bahçesi


gittik gezdik
Limandan Masa Dağının görünüşü
Kahvaltı ve yemekler konusunda sıkıntı çekmezsiniz. kahvaltı bol meyveli yemekleride gayet lezzetli. Özellikle deniz ürünleri oldukça iyi.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCney_Afrika_Cumhuriyeti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder