HALFETİ

 09.2021

gittikgezdik
Halfeti
Fırat nehrinin kıyısında kurulu Halfeti, Şanlıurfa’ya bağlı bir ilçe. M.Ö 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından kurulduğu zaman "Şitamrat" adını taşıyordu. Şehir, tarihi boyunca Hitit, Asur, Med, Pers, Makedon, Selevkos ve Partlar'ın idaresinde kalmıştır.

gitttik gezdik
Fırat nehri

gittik gezdik
Batık Şehir Halfeti

Kendine özgü yapısı, 3000 yıllık geçmişi ile bir kültür hazinesi. 2000 yılında başlayan Birecik Barajı’nın su tutması ve yükselmesi bir batık şehir ortaya çıkardı. Halfeti ilçesinin yüzde 80"i Birecik Barajı"nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı.

gittikgezdik
Batık Şehir Halfeti

gittikgezdik
Batık cami

Batık şehir ve Halfeti Batık cami olarak bilinen yer Savaşan Köyü’dür. Birecik Barajı’nın su tutması ile sular altında kalan köyden birkaç kalıntı ve cami minaresi kalmıştır. Buraya tur tekneleri ile ulaşılabiliniyor.
1807 yılında yapılmış Halfeti Ulu Cami’nin tabanı Birecik Barajı’nın su tutması ile 40 cm kadar su altında kalmış. Ayni zamanda ünlü Zeugma Antik Kenti de barajdan nasibini aldı.Halfeti’nin bir de kendine has bir çiçeği var. Bilindiği kadarıyla karagül Halfeti’nin iklim koşulları sayesinde yetişebiliyor.

gittikgezdik
Fırat nehri

gittik gezdik
batık cami

Halfeti ilçesi, Türkiye'den 11 şehrin, dünyada 208 şehrin dâhil olduğu, Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında ‘Cittaslow’ (Sakin Şehir) unvanını aldı.  Burada tekne turu yapınca bulunan birçok restauranttan yemek yiyebilirsiniz. yemekler gayet lezzetli. 

RUMKALE

gittikgezdik
Rumkale

Tekne turu yaparken göreceğiniz yerlerden biri de Rumkale. 

Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde yapılmış.Roma Dönemi'nde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeri Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır. Yohannes’in, İncil’in kopyasını Rumkale’de bir mağarada sakladığı daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü anlatılmaktadır.Rumkale bir yarımada üzerinde bulunduğu ve yarımadanın da hendek ile bağlantısı kesildiği için ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Kasaba Köyü'nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler ile yapılabilmektedir.

gitikgezdik
Rumkale

gittik gezdik
Rumkale


gittik gezdik
Fırat Nehri

gittikgezdik
Rumkale

gittikgezdik
Fırat nehri-Rumkale

Kaynak: http://www.sanliurfa.gov.tr/halfeti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder