ST. PIERRE KİLİSESİ

 09. 2021

gittik gezdik
St. Pierre Kilisesi
ST. PIERRE KİLİSESİ "Dünyanın ilk mağara kilises" oiarak kabul edilen Saint Piorre (Aziz Potrus) Kilsesi; Stauris (Hac) Dağ'nin batısmda yer almaktadır. M.S. 11-12. yüzyılda magaraya sütun ve kemer gibi eklentiler yapılarak 3 nefli bir kiliseye dönüştürülmüştür. Doğal bir mağara olan kilisenin daş cephesi kesme taşlarla yapılmıştır. Mağara, 13 m. derinliğinde 9.5 m. genişliğinde 7 m. yüksekliğindedi.
gittikgezdik
St. Pierre Kilisesi
Kilise içerisinde kayalardan sızarak toplanan su vaftiz için uzun yıllar kulanalmaştır. Tabanda ve yan neflerde M.S. 4-5. yüzyıla ait büyük bir kısmı tahrip olmuş mozaikler bulunmaktadır. Ortada bulunan taş sunağın üzerindeki St. Pierre Heykeli 1932 yılında yerleştirilmiştir. Hz Isa'nın 12 havarisinden birl olan St. Pierre Hatay'a gelerek Hk dini toplantılarını bu magarada gerçekleştirmiş ve Hz. isa'ya Inananiara ilk kez bu kilisede "Hristiyan" adı verilmiştir.
gittikgezdik
St. Pierre Kilisesi Mozaikleri

İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus'un gerçek adı Simon'dur. Kaya anlamına gelen "Petrus" ismini Hz. İsa koyarak "benim cemaatim bu kaya üzerine kurulacak" demiştir. Katolik Kilisesi'ne göre ik Papa ve isa'nın varisidir. M.S. 67 yılında Imparator Nero tarafhndan Roma'da çarmıha gerilerek öldürülmüştür. Doğu Hristiyan geleneği tarafından Antakya'nın ilk patriği olarak görülür. Kilisenin yaygın olarak kullanilan ismi olan St. Pierre (Fransizca Tas) anlamına gelmektedir. St. Piere Kilisesi 1963 yılında Papa VI. Paul tarafından Hiristiyanlar için Hac merkezi ilan edilmiştir.

gittik gezdik
St. Pierre Kilisesi

gittik gezdik
St. Pierre Kilisesi

gittik gezdik
St. Pierre Kilisesi kapı girişi mozaği
gittikgezdik
St. Pierre Kilisesinden Antakya


Müze kartı geçerli.


HARBİYE ŞELALESİ

Antakya'ya geldiğinizde görmeniz gereken yerlerden biri de Harbiye Şelalesi. Ayrıca Çarşısını gezip Antakya'nın yemeklerinden deneyebilir ve baharatlarından alabilirsiniz. Özellikle halkın gittiği lokantalarda tadacağınız kebapları gerçekten lezzetli. 

gittikgezdik
Harbiye Şelalesi

Hatay Dafne'de birçok kaynak suyu şelaleler oluşturduktan sonra Asi nehrine karışıyor. Tarihte su kaynağından dolayı hep yerleşim yeri olarak kullanılmış.

gittik gezdik
Harbiye Şelalesi

Dafne ismi Mitoloji tarihinde Nehir Tanrısının kızının peşinden koşan aşk, şiir ve müzik tanrısından Apollo'dan kurtulmak isteyen Daphne'nin hikayesinden gelir. Zeus’un oğlu Apollon, bir ırmakta yıkanan Defne’yi görmüş ve ondan çok hoşlanmıştır. Işık Tanrısı Apollon Daphne (Defne)’yle sevişmek için içinde büyük bir arzu duyar.  Tanrılarla sevişen kadınların başlarına neler geldiğini de bilen Defne, ışıkların tanrısı Apollon’un onun ile konuşmak isteğini de reddedip kaçmaya başlar. Çapkın bir Tanrı olan Apollon onun peşinden koşar. Defne’yi mutlaka yakalamak istemektedir.  Defne,  Apollon’un nefesini saçlarının arasında duyunca yakalanacağını ve Apollon’un elinden kurtulmayacağını anlar. Apollon’dan kaçan Defne, Antakya’nın Defne ( Harbiye ) şelalelerinin olduğu yere kadar gelir.   Hiçbir kurtuluş imkanı kalmadığını anlayan Defne, ayağı ile toprağı kazıyarak: “Ey toprak ana, beni ört, beni sakla, “ diye acıyla haykırır. Tanrıya yalvaran Daphne'nin yakarışlarını duyan toprak ana, Daphne'nin bedenini ağaca, kollarını dallara ve saçlarını da yapraklara dönüştürür. Şelalenin oluşumunun ise Dapne'nin gözyaşlarından oluştuğuna inanılmaktadır. Defne bütün yıl koku veren ve yaprakları hiç solmayan ağaçlardan birisidir.  İlacı, sabunu, kokusu, güneşli yerlerde yetişmesi, güneşli yerleri sevmesi, her mevsim yeşil kalır.

gittik gezdik
Harbiye Şelalesi

Harbiye Şelalelerine Uzun Çarşıda kalkan minibüslerle veya kendi arabanızla gidebilirsiniz. Burada birçok restaurant ve çay bahçesi var. Aslında bu çok da iyi bir şey değil. Doğa bayağı tahrib edilmiş.

gittik gezdik
Harbiye Şelalesi
Yıllar önce gittiğimde daha çok su vardı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder